Student Work Link Traineeguiden
Student Work Link

Anställningsintervju & CV

Checklista inför arbetsintervjun

- Kom i tid.
- Kom rätt klädd.
- Se till att du har läst på om företaget.
- Förbered svar till de vanligaste frågorna.
- Var positiv i din inställning till dig själv.
- Prata aldrig illa om tidigare arbetsgivare.

Många blir väldigt nervösa när de går på en arbetsintervju. Även om intervjun givetvis är ett viktigt moment i anställningsförfarandet finns det ingen anledning till panik. Ingen tjänar på att den som blir intervjuad blir jättenervös och börjar kallsvettas. Försök att se intervjun som ett gemensamt samtal där du och företaget får en möjlighet att lära känna varandra.

Om du har kommit ända till en arbetsintervju har du blivit utvald av arbetsgivaren, som förmodligen också anser att du skulle vara ett värdefullt bidrag till organisationen.

Det kan inte nog poängteras hur viktigt det är att vara ute i god tid till intervjun. Dels för att ingen vill komma till en intervju stressad och dels för att du lika gärna kan vända och gå hem direkt om du kommer för sent. Se till att du bär hela och rena kläder och följ den klädkod som gäller i branschen. Innan intervjun bör du kolla att kläderna sitter rätt och att frisyren ser ut som du tänkt dig. Du vill inte bli orolig för att ha glömt att knäppa gylfen när du tar intervjuaren i hand.

Precis som med din ansökan bör du anpassa ditt uppförande på intervjun efter vilken typ av arbete du söker. Även när det är dags för intervju är det troligt att advokatbyrån förväntar sig att du uppträder mer formellt än vad närbutiken gör. Se dock till att inte vara för stel och tråkig och var medveten om att den som anställs förväntas passa in bland de övriga arbetskamraterna.

Det är viktigt att vara trevlig och lyckas du charma den eller dem som intervjuar dig är du nästan hemma. Deras åsikt kommer förmodligen att väga mycket tungt när tjänsten ska tillsättas. Du bör vara saklig och inte gräva ner dig i för långa haranger. Var uppmärksam på ditt kroppsspråk och tänk på att det förmedlar minst lika mycket som det du säger. Om du sätter dig med armarna i kors och benen brett isär blir det svårt att, ens med den mest engagerade stämma, rädda situationen och få den som intervjuar dig att sluta tro att du är avvisande.

Var aldrig machokistisk. Det är ingen bra idé att låta arbetsgivaren få reda dina dåliga svagheter gratis. Om det dyker upp problem på intervjun där dina svagheter tas upp så försök släta över dem. Bli aldrig defensiv och ge dig inte in i långa bortförklaringar. Det kan vara ett bra tips att tänka igenom vilka svagheter du har innan intervjun och snabba och effektiva sätt att bemöta dem. Innan du går på intervjun bör du också tänka igenom varför du sökt just det här jobbet. Intervjuaren vill säkert veta vad som lockar dig med tjänsten och hur du ser på din framtida karriär. Det är alltid viktigt att visa engagemang och förmedla intrycket att du verkligen skulle satsa på jobbet. Se också till att aldrig tala illa om någon av dina tidigare arbetsgivare. Även om ärlighet är en dygd förmedlar sådant tal bara ett trist och opålitlig bild av människan som intervjuas.

På arbetsintervjuer är det oerhört viktigt att vara väl påläst om arbetsgivaren. När du har kommit till intervjun måste du vara beredd att diskutera företagets verksamhet ur flera perspektiv. Om du väl har kallats till intervjun är du säkert en människa som företaget skulle tjäna på att anställa. Var inte rädd för att ställa frågor och var mycket tydlig med vad du kan tillföra organisationen.

Tänk på att en arbetsintervju ska vara ett ömsesidigt samtal där både arbetsgivaren och de som intervjuas ska känna efter om det vore värdefullt med ett samarbete. Även om det är arbetsgivarens marknad just nu är det viktigt att man efter intervjun tänker igenom om man tror att man skulle passa in på arbetsplatsen. Om du får en känsla av att arbetsgivaren vore helt fel för dig kan du alltid ringa och på ett vänligt sätt förklara att arbetsgivaren inte kunde leva upp till dina förväntningar.

Om du inte skulle få tjänsten så var inte rädd att ringa arbetsgivaren för att få feedback på hur du skötte dig. Det kan vara så att du gjort allting rätt men tvingades tävla med ett unikum med tre examina och landslagsmeriter från triathlon. Genom att ringa och fråga slipper du gräva ner dig i funderingar och får snabbt reda på vad du kan göra bättre nästa gång.

Behöver du fler tips för din intervju kan du med gott resultat besöka Arbetsintervju som har bra tips för hur du klarar din intervju.

Källor

CV-boken av Charlotte Hågård.
Jobbsökarens handbok: Hur du marknadsför dig själv av Johan Åkesson.
Vinn rätt jobb! av Paul Stevens.
Att söka jobb: en handbok i konsten att analysera ditt nuläge, ställa upp mål för ditt liv, utarbeta en handlingsplan, påbörja din marknadsföringskampanj av Lars Kusénius. Med ett CV.

Student Work Link CV & lediga jobb.
Starta eget
Att starta eget företag innebär mycket jobb men ger också oerhört mycket tillbaka i form av frihet och erfarenhet.

CV | Copyright © Student Work Link
Kontakt Hem Lediga jobb Att söka jobb - CV, arbetsintervju osv För företag Anslagstavlan Företagsguide Om Student Work Link
Kurslitt