Student Work Link Traineeguiden
Student Work Link

CV & ansökningsbrev - Att skriva ansökningsbrev & CV

Klicka här för att ladda ned exempel på ansökningsbrev.

Checklista för det personliga ansökningsbrevet

- Utforma brevet så att det blir ett rent säljbrev.
- Ta med information som är relevant och ger ett positivt intryck av dig som person.
- Anpassa brevet efter arbetsgivaren.
- Skriv luftigt och använd korrekt och allmänt vedertagen svenska.
- Använd vitt papper och skriv inte längre än en A4-sida.
- Se till att få med den mest relevanta informationen redan i inledningen.

Ansökningsbrevet ska vara ett säljbrev som syftar till att arbetsgivaren ska gilla dig som person och se dig som värdefull arbetskraft. Det ska anknyta till arbetsannonsen och förklara varför just du är personen som företaget törstar efter att få med sig på skutan.

Ansökningsbrevet ska vara precis lagom formellt. Vad som är lagom varierar beroende på vem som ska läsa den. Om du skriver en ansökan till din närbutik bör den se annorlunda ut än en ansökan till en advokatbyrå. Det finns dock några tumregler som alltid gäller.

Kunskap är makt och det gäller även på arbetsmarknaden. Det gäller att veta vilka företag som producerar vad och i vilka branscher de verkar. När du har kommit så långt att du söker ditt drömjobb är det en absolut förutsättning att du är väl påläst om den du försöker imponera på. För att vara helt insatt i vad drömarbetsgivaren verkligen gör är det givetvis en fördel att ha följt arbetsmarknaden en längre tid. Ytterligare ett tips är att skriva en A4 om företaget eller organisationen och plugga in den noggrant innan du söker arbetet.

Brevet ska alltid vara välskrivet utan syftnings- eller stavfel. Det ska innehålla max en sida lättläst och luftig text, och snabbt ge läsaren den bild som du vill förmedla. Förutsatt att du inte söker ett konstnärligt arbete ska det vara fritt från krusiduller och skrivet med ett vanligt typsnitt på vitt papper. Korta meningar är alltid att föredra framför långa. I övre marginalen ska du skriva ditt namn, ditt personnummer, din adress och ett telefonnummer du kan nås på.

Under kontaktinformationen ska det finnas en relevant rubrik som direkt berättar vad brevet handlar om. Rubriken kan till exempel vara: Angående er annons hos ”Student Work Link den 30 augusti” eller ”Angående ansökan om tjänst som naprapat”. Efter rubriken gäller det att snabbt skapa ett intresse för dig själv som motiverar läsaren att fortsätta läsa hela brevet. Där bör man ta upp den information som är mest relevant för just den tjänsten man söker. Om du till exempel har mycket relevant erfarenhet bör du skriva detta direkt. Tänk på att hela tiden motivera alla påståenden om dig själv med relevanta fakta så att läsaren av brevet ser att du inte staplar klyschor.

Efter inledningsfasen kan du fortsätta med att ta upp övrig information om dig själv som inte är tillräckligt värdefull för att platsa i inledningstexten men ändå talar för att du borde ha tjänsten. Låt texten komplettera ditt CV och berätta varför de meriter du har tagit upp är värdefull information för arbetsgivaren. Avsluta med att uttrycka en förhoppning om att träffas och ”med vänlig hälsning”. Underteckna sedan brevet med din signatur och ett namnförtydligande.

Källor

CV-boken av Charlotte Hågård.
Jobbsökarens handbok: Hur du marknadsför dig själv av Johan Åkesson.
Vinn rätt jobb! av Paul Stevens.
Att söka jobb: en handbok i konsten att analysera ditt nuläge, ställa upp mål för ditt liv, utarbeta en handlingsplan, påbörja din marknadsföringskampanj av Lars Kusénius.

Student Work Link CV & lediga jobb.
Starta eget
Att starta eget företag innebär mycket jobb men ger också oerhört mycket tillbaka i form av frihet och erfarenhet.

CV | Copyright © Student Work Link
Kontakt Hem Lediga jobb Att söka jobb - CV, arbetsintervju osv För företag Anslagstavlan Företagsguide Om Student Work Link
Kurslitt