Student Work Link Traineeguiden
Student Work Link

Körkort

Körkort

Körkort är ibland någonting som arbetsgivare kräver. Det gäller då oftast jobb i vilka man behöver köra bil. Då är det givetvis en självklarhet att man skriver i sitt CV vilka typer av körkort man har. Huruvida man ska skriva i sitt CV om man har körkort eller inte är desto knivigare om jobbet inte direkt kräver att man har körkort. Frågan är alltså: ska man skriva i sitt CV att man har körkort även om det i platsannonsen inte står något om körkort och jobbet inte är sådant att det kräver att man ska kunna köra bil?

Svaret är, som så ofta, att det beror på. Mer specifikt beror det på vilken typ av jobb det gäller. Om du exempelvis studerat ekonomi och söker jobb på en revisionsbyrå så anser vi att det mest ser lite konstigt ut om du har med på ditt CV som merit att du har körkort. Dina andra meriter som är relevanta för jobbet, läs: bland annat din utbildning i ekonomi, är liksom så mycket viktigare att det mest känns onödigt och krystat att nämna att du har körkort. Är du däremot precis arton år fyllda och söker sommarjobb, egentligen vilket sommarjobb som helst, oavsett om det relaterar till att kunna köra bil eller inte, så kan ett körkort på CV:t visa att du är ambitiös och flitig som redan tagit ditt körkort. Dessutom har du antagligen inte så mycket annat att skriva på ditt CV. Av den anledningen kan du i detta falla alltså ha med körkort på CV:t.

Ovanstående exempel kanske klargör lite om när du bör ta med på ditt CV att du har körkort eller inte. Frågan blir dock svårare om du exempelvis är maskiningenjör och söker jobb på till exempel, Scania, Volvo eller Saab. Den utbildning du har är då i någon mening likvärdig med ekonomens och ditt jobb har troligen inte direkt med att köra bil att göra. Däremot är det så att de företag du söker jobb hos arbetar med bilar, lastbilar och dylikt och det kan av denna anledning vara intressant för denna arbetsgivare att veta om du har körkort eller inte. Detta är för att om du söker jobb på något av de ovan nämnda företagen så ökar troligen deras benägenhet att anställa dig om du är intresserad av motorfordon, eftersom det är deras bransch. Av den anledningen kan det alltså vara en god idé att skriva att man har körkort på sitt CV om man söker arbete på ett företag som arbetar med motorfordon, även om inte själva jobbet har någonting med att köra bil direkt. Vilken trafikskola som man ska välja och andra frågor om körkort hittar du dock inte här på Student Work Link.

Trafikskola

Om inte har något körkort och funderar på att skaffa det så behöver du antagligen förr eller senare ta kontakt med en trafikskola. När du ska bestämma dig för vilken trafikskola du ska välja finns det ett antal saker som är viktiga att tänka på. StudentWorkLink.se är en hemsida om CV, lediga jobb etcetera för dig som är student. Att ge tips och idéer för hur du bäst ska hitta en trafikskola ligger utanför vårt område. Det finns andra hemsidor som kan ge dig bättre tips gällande trafikskolor och körkort. Vi kommer inom kort att ge dig tips på hemsidor som ger dig tips angående körkort och hur du kan gå till väga för att på ett bra sätt välja trafikskola.

CV | Copyright © Student Work Link
Kontakt Hem Lediga jobb Att söka jobb - CV, arbetsintervju osv För företag Anslagstavlan Företagsguide Om Student Work Link
Kurslitt